SAMOPODOBA IN SAMOZAVEST

Home » SAMOPODOBA IN SAMOZAVEST

JAZ SEM DOVOLJ!

ČESAR NISMO DOBILI V OTROŠTVU, IŠČEMO V ODRASLEM ŽIVLJENJU

»Težko in boleče je spustiti breme preteklosti, ampak še težje in boleče je, če se ga še naprej oprijemamo.« (Jay Shetty)

NISEM DOVOLJ … IN KAR NAREDIM, NI NIKOLI DOVOLJ DOBRO

OD KOD PRIHAJA OBČUTEK NEVREDNOSTI?

Občutek nevrednosti je običajno posledica čustvene ranjenosti iz otroštva. Ta se običajno »nehote« prenese s staršev na otroka. Ti občutki sprožijo marsikaj, slabo samopodobo, tesnobo, jezo, depresijo Notranji glas postane notranji kritik… včasih kriči in rjovi in nas preganja… To pa zato, ker postane del nas… Ker mu verjamemo in mu vsak dan namenjamo veliko pozornosti, ga tako hranimo… nekako tako, kot psu mečemo kosti, da jih zgloda, svojemu notranjemu kritiku mečemo negativne misli in prepričanja o sebi. Ko jih zgloda, že čaka na nove.

Od kod prihaja ta glas? To je glas staršev ali drugih pomembnih odraslih, ki so nam ponavljali leta in leta, kdo smo, kakšni smo …

VSE SE ZAČNE V OTROŠTVU … STARŠI SO KOT GOVOREČE OGLEDALO

Danes dobro vemo, da se občutek lastne vrednosti pri otrocih rodi in raste v okolju, v katerem živijo. Vsak dan, vsak trenutek, otroci skozi besede staršev sprejemajo drobce informacij o samih sebi. Starši smo kot govoreče ogledalo, v katerem se otroci opazujejo, raziskujejo in odkrivajo. Na podlagi tega, kar se odseva v ogledalu in tega, kar slišijo, zgradijo predstavo o sebi.

Besede staršev jemljejo resno, doživljajo jih zelo intenzivno, jih ponotranjijo in začnejo vanje verjeti do take mere, da bodo postale njihov notranji glas.

Zato naj bo sporočilo, ki ga prejmejo, pozitivno. S tem jim bomo starši pomagali razviti pozitivno samopodobo, kar je bistvenega pomena, da se naučijo razvijati in uporabljati svoje neizmerne potenciale.

ČESAR NISMO DOBILI V OTROŠTVU, IŠČEMO V ODRASLEM ŽIVLJENJU

Ranjenost nas sčasoma pripelje do tega, da si gradimo osebnost, za katero mislimo, da bo bolj ustrezna in nas bodo drugi zaradi nje bolje sprejeli. Okoli sebe gradimo obrambne zidove. Take in drugačne. Čemu? Zaradi nenehnega iskanja občutka pripadnosti, varnosti, stabilnosti… Zaradi potrebe po ljubečem sprejemanju tistega dela sebe, ki je bil zavrnjen, izgnan. Ta del je dolga leta taval naokrog in iskal varno zavetje. Zavetje ljubečega doma. Ta del je še danes v vas. V vašem srcu. Poiščite ga.

VAJA: POIŠČITE OTROKA V SEBI IN MU POMAGAJTE, DA ZACELI SVOJE RANE

Kako si lahko pomagate? Poiščite otroka v sebi. Tistega ranjenega, prestrašenega in osamljenega otroka, ki si želi samo to, da bi prejel ljubezen, ki si jo zasluži, prijaznost, sočutje, podporo, spodbudo… Je kot izgubljen otrok, ki si želi le eno: vrniti se domov, da bi bil ponovno ljubljen in sprejet.

Dolga leta je iskal potrditve, da je nekaj vreden, zunaj sebe. Vsem je hotel ugajati in ustrezati, v zameno za kanček sprejemanja. Vse samo zato, da bi ga drugi imeli radi.

Zdaj je čas, da ga objamete in mu namenite tiste besede, ki bi si jih takrat sami želeli slišati. Zaprite oči in vizualizirajte to srečanje. Ko mu boste predali svoje sporočilo, ga objemite.

Odslej ga nosite v svojem srcu.

KAKO SE ZNEBITI TEH GLOBOKO ZAKORENINJENIH PREPRIČANJ?

Na enak način, kot smo si jih oblikovali.

Henry David Thoreau, ameriški pisatelj, je nekoč dejal: »En sam korak ne bo ustvaril poti na zemlji, prav tako kot ena misel ne bo naredila poti do uma. Da ustvarimo globoko fizično pot, moramo hoditi znova in znova. Da ustvarimo globoko mentalno pot, moramo misliti znova in znova… misli, za katere želimo, da dominirajo v naših življenjih«.

Pričnemo tako, da ozavestimo breme negativnih, toksičnih prepričanj in ga spustimo. Kot pravi veliki Jay Shetty: »Težko in boleče je spustiti breme preteklosti, ampak še težje in boleče je, če se ga še naprej oprijemamo.«

Ta prepričanja nadomestimo z drugimi, ljubečimi, pozitivnimi, spodbudnimi, takimi, ki so vir moči.

Začnite prave stvari iskati na pravih mestih. V SEBI.

Kot pravi Jay Shetty, »Ne iščite sreče in ljubezni izven vas, ampak v vas. Ne čakajte, da vas drugi osrečijo. Poiščite vaš izvir sreče in napajajte se vsak dan. Ne čakajte, da vas drugi ljubijo, da boste srečni. Vaš najpomembnejši odnos je odnos do sebe. V družbi samega sebe preživite vse življenje. Zato se imejte radi.«NE PRIMERJAJTE SE Z DRUGIMI

Pogostoma si po nepotrebnem življenje grenite s tem, da se primerjate z drugimi, kajti primerjanje največkrat uporabljate sebi v škodo, saj se vam zdi, da niste tako uspešni, dobri, lepi, sposobni, srečni, bogati … kot je nekdo, s katerim se primerjate. Znano, kajne?

V tekmi primerjanja z drugimi ne morete zmagati. Dokler boste srečo, zadovoljstvo in zadoščenje s tem, kdo ste, iskali izven sebe, boste vedno našli nekoga, ki se vam bo zdel »boljši«. In tako sami sebe sabotirali. Zato iščite v sebi.

STOPITE NA POT NOTRANJEGA ZADOVOLJSTVA

Osredotočite se nase in se zavedajte svoje unikatnosti: vsak ima svoje darove, talente, potenciale … Bodite original, ne kopija. Vaša edinstvenost je vaša prednost, vaš razpoznavni znak. Včasih ste tako zasedeni z iskanjem napak in kritiziranjem, da sploh ne vidite in se ne zavedate, kaj vse že imate in kaj vse že ste.

Vsak ima svojo zgodbo: zato živite svoje življenje in pišite svojo zgodbo, ki je edinstvena. Bodite junak svoje zgodbe. Začnite zavestno ustvarjati vsak svoj dan. Pri tem se naučite reči tudi ne.

Stremite k temu, da postanete najboljša verzija sebe. Izhajajte iz sebe. Današnjo različico sebe primerjajte z včerajšnjo. Brez nepotrebnih dodatnih »zunanjih« bremen.

Pri tem opazovanju in poglabljanju vase boste kmalu aktivirali vir svojega notranjega zadovoljstva, ki ni povezan/pogojen od »zunanjih« vplivov.

Stranski učinki notranjega zadovoljstva so kot domino efekt: vaše notranje zadovoljstvo bo sijalo iz vas. Energija, ki jo boste oddajali, se bo spremenila.

Sprejmite odgovornost za svoje življenje: moč, da se karkoli spremeni, je v vaših rokah. Do spremembe lahko pride zgolj, če opustite primerjave z drugimi in začnete svojo energijo usmerjati v iskanje rešitev, odgovorov, orodij, znanj in veščin, ki vas bodo pripeljali do želenega cilja, in sicer občutka notranjega zadovoljstva.

Svet ne potrebuje, da ste komurkoli podobni. Svet potrebuje najboljšo verzijo vas. Vsak izmed vas je edinstven diamant. Zasijte v vsej svoji veličastnosti.

KAKO POMAGATI OTROKU,
DA RAZMIŠLJA S SVOJO GLAVO IN...

Verjamem, da je naslednji prizor marsikomu znan. Vaš otrok se vrne domov ves potrt, ker se je sošolec ali prijatelj posmehoval iz njegovih novih čevljev, češ da so grdi. Kaj v takem primeru odgovorite svojemu otroku?

KAKO OTROKA
NAUČITI SAMOSTOJNOSTI?

Starševstvo je zahtevna naloga in vsi si želimo, da bi otroka pripravili na življenje. Zato v prizadevanjih včasih pretiravamo in otroka pretirano usmerjamo, nadzorujemo in mu premalo zaupamo.

SAMOPODOBA OTROK
IN VLOGA STARŠEV

Naši otroci nas že od prvega dne dalje opazujejo, kako se vedemo, kako se pogovarjamo, si pomagamo, se objemamo, se jezimo, rešujemo težave. Tako pridobivajo dragoceno znanje, na podlagi katerega bodo nekega dne,...

SPODBUJANJE OBČUTKA LASTNE VREDNOSTI

Starši si želimo, da bi naš otrok čutil, da je za nas dragocen, pomemben, da ga imamo radi in smo nanj ponosni. Vprašanje pa je, ali otroci to res čutijo.