Mavrični zaklad

Odkrij zaklad, ki se skriva v tebi..

Misli in besede imajo neverjetno moč

Na izobraževanjih Mojstra manifestacije (dr. A. Šinigoj) sem spoznala, kakšno neverjetno moč skrivajo v sebi pozitivne misli in besede, iz katerih nastanejo pozitivne izkušnje, ki oblikujejo naše vsakdanje življenje. Še posebej so dragocene besede, ki jih starši, učitelji, odrasli nasploh, vsak dan namenjamo otrokom, saj prispevajo k  njihovi rasti, dojemanju samega  sebe, krepitvi njihove samopodobe, vzpostavitvi ljubečega odnosa do sebe in drugih, veri vase in v ostale.

Postanemo tisto, o čemer razmišljamo

Pomembno je, da svoje misli usmerjamo k pozitivnemu in da izbiramo besede, s katerimi bomo vzbudili pozitivna čustva, kajti vse, kar mislimo in govorimo, postane naše življenje. Isto velja za besede, ki  jih namenjamo svojim otrokom, saj se zelo hitro zasidrajo v  njihovo podzavest. Zato se raje izogibajmo negativnim etiketam. Vzdevki kot so »Grozen si!«,»Lenuh!«, »Neroda!« zmanjšujejo samospoštovanje, ki ga potrebuje vsak otrok. Kajti te besede jemljejo resno, doživljajo jih zelo intenzivno, jih ponotranjijo in začnejo vanje verjeti do take mere, da bodo postale njihov notranji glas. Namesto tega jih raje opozorite na vedenje, ki ga je treba izboljšati.

Brezpogojna ljubezen: verjemite v vaše otroke in oni bodo verjeli vase

Temelj brezpogojne ljubezni je starševska sposobnost sprejemati otroka takšnega, kot je, saj ni odvisna od njegovega lepega vedenja ali uspešnosti na tem ali onem področju.  Pomembno je, da vaši otroci vejo, da jim stojite ob strani in jih podpirate, da se lahko v  toplem objemu vaše ljubezni počutijo varne  in sprejete. To jim sporočite s prijaznimi, nežnimi, sočutnimi besedami in dokažite z  ljubeznivimi dejanji, tako da bodo začutili, da je vaša ljubezen trajna. Veselite se njihove družbe, spoštujte jih in cenite. Ljubite vaše otroke zdaj, kajti kemični procesi v njihovih možganih in sistemi, ki se ob tem sprožijo, so ključnega pomena za njihovo prihodnost. Lahko bodo ljubili v miru, se prepustili svojemu notranjemu svetu, polnemu topline. Skratka, izkušnje, ki jih vaši otroci dobijo v odnosu z vami, odločilno vplivajo na njihovo sposobnost ljubiti samega sebe in druge.

Otroci nas nenehno opazujejo in se od nas učijo

Naši otroci nas že od prvega dne dalje opazujejo, kako se vedemo, kako se pogovarjamo, si pomagamo, se objemamo, se jezimo, rešujemo težave … Tako pridobivajo znanje, na podlagi katerega bodo nekega dne tudi sami ustvarjali svoje odnose in življenje. Postavite si vprašanje: »Kakšen zgled jim dajemo?« Odgovor vas bo verjetno presenetil.

Samopodoba otrok in vloga staršev

Danes dobro vemo, da se samozavest pri otrocih rodi in raste v okolju, v katerem živijo. Vsak dan, vsak trenutek, vaši otroci skozi vaše besede sprejemajo drobce informacij o samih sebi. Starši smo kot govoreče ogledalo, v katerem se otroci opazujejo, raziskujejo in odkrivajo. Na podlagi tega, kar se odseva v ogledalu in tega, kar slišijo, zgradijo predstavo o sebi. Naj bo sporočilo, ki ga prejmejo, pozitivno. S tem jim boste pomagali razviti pozitivno samopodobo, kar je bistvenega pomena, da se naučijo razvijati in uporabljati svoje neizmerne potenciale.

Možgani naših otrok se razvijajo v odnosu s starši

Z vzgojo otrok se ukvarja tudi interpersonalna nevrobiologija, ki pokaže, kako se razvijajo možgani ob različnih načinih vzgoje. Možgani otrok so sestavljeni iz jedra (plazilski možgani), nižjih (sesalskih) možganov in višjih (človeških) možganov. Včasih ti trije deli delujejo usklajeno, včasih pa določeni deli prevladujejo nad drugimi. Najnovejše raziskave dokazujejo, da imajo starši ključno vlogo pri tem, kako bodo ti trije deli možganov komunicirali med seboj in dolgoročno vplivali na čustveni razvoj otroka. Z bolj učinkovitimi prijemi bodo v otrokovih možganih nastale pomembne povezave, ki mu bodo omogočale, da se bo, ko bo odrastel, učinkoviteje spopadal z obvladovanjem čustev, skratka, da bodo njegovi racionalni možgani sodelovali s čustvenimi sistemi. To pomeni, da ste vi arhitekti njihovih možganov!

Prvi koraki čustvene inteligence

Čustva vplivajo na vsa življenjska področja (vedenje, medsebojni odnosi, zdravje, učenje …), zato je še kako pomembno, da je otrok čustveno spreten. Temelji se zgradijo v otroštvu. Prvi korak je ta, da mu pomagamo razviti zavedanje sebe, da se nauči  prepoznati svoja čustva in posledično čustva drugih, jih poimenovati, razumeti, izraziti, se nanje ustrezno odzvati  in z njimi pravilno ravnati. Brez zavedanja sebe lahko otroka čustva tako močno preplavijo, da se v njih utopi in izgubi. Zato poskrbite, da bo vaš  odnos prepojen z ljubeznijo in sočutjem. Le tako se bo otrok počutil ljubljenega in varnega.   

V vsakem otroku se skriva zaklad

Čustva okoli nas ustvarjajo barvit in raznolik svet. Zato je prav, da občutimo vsa čustva in da tega naučimo tudi svoje otroke.

Ta knjiga predstavlja pravljični uvod v mavrični svet čustev. Otroku lahko prek čarobnih ilustracij in afirmacij, ki so spretno vpletene v bogato vizualizacijsko zgodbo, pomagate, da postopoma odkriva neverjeten zaklad, ki se skriva v njem. Da prepozna neskončne odtenke čustev, negativnih in pozitivnih, se nauči jih prepoznati in z njimi pravilno ravnati. Ob tem bo začutil, kako je pomemben in povsem enkraten. Ustvarili boste samo vajin poseben ritual, stkan iz dragocenih skupnih trenutkov, v katerih se bo vaš otrok počutil sprejetega, cenjenega in ljubljenega. Dan za dnem boste tako zgradili trden odnos, ki sporoča,da vaša ljubezen ne bo nikoli minila.

Izstopite iz začaranega kroga

Na koncu pa še zadnja misel, kot iztočnica v poezijo, ki jo je napisala Dorothy Low Nolte in ki govori o tem, da to, kar otroci doživljajo, tudi postanejo. Ni lahko spremeniti že ustaljene vzorce vzgajanja in razbiti stereotipe, ki so nastali na podlagi družinske vzgoje ali lastnih izkušenj. Če čutite, da si želite spremembo, ne ostanite na mestu. Nikoli ni prepozno za nov začetek. Vsak nov dan je lahko nov začetek!

Otroci se naučijo, kar živijo


Če otroci doživljajo grajanje, se naučijo obsojati.
Če otroci doživljajo sovražnost, se naučijo nasilnosti.
Če otroci doživljajo strah, se naučijo biti zaskrbljeni. 
Če otroci doživljajo pomilovanje, se naučijo smiliti sami sebi.
Če otroci doživljajo zasmehovanje, postanejo zaprti vase.
Če otroci doživljajo ljubosumje, se naučijo zavisti.
Če otroci doživljajo sramoto, se naučijo prevzemati krivdo. 
Če otroci doživljajo spodbudo, se naučijo samozavesti.
Če otroci doživljajo strpnost, se naučijo potrpežljivosti.
Če otroci doživljajo pohvalo, se naučijo ceniti sami sebe in druge.
Če otroci doživljajo sprejemanje, se naučijo ljubiti. 
Če otroci doživljajo odobravanje, se naučijo imeti radi sebe.
Če otroci doživljajo priznanje, se naučijo zastavljati cilje.
Če otroci živijo tako, da delijo z drugimi, se naučijo velikodušnosti.
Če otroci doživljajo iskrenost, se naučijo resnicoljubnosti. 
Če otroci doživljajo poštenost, se naučijo biti pravični.
Če otroci doživljajo prijaznost in pozornost, se naučijo spoštovanja. 
Če se otroci počutijo varne, se naučijo zaupati sebi  in drugim.
Če otroci doživljajo prijateljstvo, se naučijo, da je svet prijeten kraj za življenje.

                                                  

~ Dorothy Law Nolte ~