Kako otroka naučiti samostojnosti

Home » Kako otroka naučiti samostojnosti

KAKO OTROKA NAUČITI SAMOSTOJNOSTI?

Starševstvo je zahtevna naloga in vsi si želimo, da bi otroka pripravili na življenje. Zato v prizadevanjih včasih pretiravamo in otroka pretirano usmerjamo, nadzorujemo in mu premalo zaupamo.

Danes veliko beremo o tem, da je ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za svojega otroka ta, da prenehamo delati stvari namesto njega.

Veliko tega lahko naredi sam. Otroci marsikdaj zmorejo več, kot jim priznamo.

KAKO LAHKO POMAGAMO OTROKOM RAZVIJATI SAMOSTOJNOST?

NAPAKE IN NEUSPEH SO DEL ŽIVLJENJA

Otroci pridobivajo vedno nove izkušnje in se iz njih učijo. Za to potrebujejo spodbudo in podporo staršev.

Seveda si starši za svojega otroka želimo, da bi bil uspešen … Odrasli dobro vemo, da so na porti do uspeha tudi izzivi, težave, vzponi in padci … Nekateri starši – seveda le z najboljšimi nameni – skušajo otroka zaščititi pred temi ovirami. S tem pa otroku pravzaprav »škodijo«, kajti življenje ne deluje tako.

Zato je za otroka še kako pomembno, da razume, da v življenju vsi, tako otroci kot odrasli, delamo napake in doživljamo neuspehe. Če se z neuspehom nikoli ne sooči, se ne more naučiti spopadati z razočaranjem in s frustracijo.

Namesto da otroka ščitimo pred napakami in neuspehi, ga raje naučimo, kako naj se z njimi sooča. To mu bo v življenju velikokrat koristilo in bo dobro vplivalo na njegovo samozavest.

 

KJE ZAČETI? DOMA!

Kako? Sledi nekaj idej:

  • Težave so priložnost za iskanje izvirnih rešitev:Ko otrok naleti na težavo, naj se sam potrudi in najde rešitev. Ne ponudimo mu je takoj, ko reče »ne zmorem«.

  • Sprejemanje odločitev:

Vsak dan otrok zbira med neštetimi stvarmi. Pomagajte mu: Kaj želiš, vodo ali sok? Jabolko ali banano? Tako bodo začutili moč lastnega odločanja in »nadzor » nad svojim življenjem.

  • Ob vsakodnevnih opravilih smo lahko ustvarjalni:

Ustvarjalnost pri otroku lahko spodbujamo pri družinskih opravilih. Pogovarjajmo se o njih, spodbujajmo jih k iskanju inovativnih rešitev (npr. zlaganje nogavic je lahko iskanje parov).

  • Učenje novih stvari/znanj/veščin:

Vzemite si nekaj časa vsak teden in otrokom predstavite novo veščino/znanje, ki jo lahko uporabijo.

  • Otrok naj doma pomaga: Prav je, da otrok doma pomaga in je vključen v vsakodnevne obveznosti.

  • Otrok si lahko sam vzame tisto, kar rabi. Ko otrok nečesa ne doseže ali je nevarno, mu seveda priskočimo na pomoč. V vseh ostalih situacijah staršem ni potrebno prekinjati svojega dela samo zato, da se otroku ne bi bilo treba premakniti.

  • Otrok si lahko samostojno pripravi stvari za šolo. Na ta način bo še bolj razumel svoje šolske obveznosti.

  • Otrok lahko pospravi posteljo in uredi svoj delovni (igralni) prostor.

Zdaj ste na vrsti vi! Kako lahko otroku pomagate pri razvijanju samostojnosti ?