Vizualizacija je tehnika, pri kateri uporabljamo sposobnost predstavljanja z umom in ne z očmi. Pomaga nam obvladovati stres, izrabiti naše notranje potenciale in spodbujati telesne procese samozdravljenja. lSkratka, lahko jo uporabljamo kreativno, predvsem pa usmerjamo pozitivno

 

VIZUALIZACIJA SPODBUJA DELOVANJE DESNE MOŽGANSKE POLOVICE

Vizualizacija spodbuja delovanje desne možganske polovice, kjer se nahaja center ustvarjalnosti in čustev, ter od tam pošilja dražljaje preko možganske skorje v hormonski sistem in avtonomni živčni sistem, odgovoren za telesne funkcije. Ta tehnika zavzema danes pomembno mesto v napredni psihoterapiji, kajti z njo dosežemo prehod v stanje globokega psihofizičnega miru, ter duhovne in telesne sprostitve. Tako preidemo v stanje alfa, katero se pojavi, ko smo na prehodu v spanje in na prehodu v prebujanje.

 

VIZUALIZACIJA ZA DOSEGANJE CILJEV

Če jo redno izvajamo, nas nič ne more zaustaviti pri doseganju ciljev, ki smo si jih zastavili, ne glede na to, ali  je cilj materialne narave, bogastvo, profesionalni uspeh, uspeh pri delu, zdravju, osebna sreča ali pa pri duhovnem razvoju.

Vsak posameznik lahko osvobodi skrito moč v sebi in  jo usmeri v doseganje svojega cilja.

 

VIZUALIZACIJA  IN POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Od sredine dvajsetega stoletja je bilo narejenih ogromno zdravstvenih raziskav. Številne študije so pokazale, da lahko vizualizacija, ki jo je možno dopolnjevati tudi z drugimi metodami proti stresu, vpliva na fiziološke procese kot so dihanje, prebava, krvni tlak, srčni utrip, sproščanje živčevja, depresije, povečanje motivacije in za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev. 

V današnjem času je vedno več zdravnikov in psihiatrov, ki priznavajo, da pozitivno mišljenje koristi pri ohranjanju zdravja in kot pomagalo k zdravljenju mnogih težav psihičnega ali fizičnega izvora.

 

VIZALIZACIJA IN PSIHOIMUNOLOGIJA

Psihoimunologija se je v splošni medicini rodila kot posledica spoznanja, da je imunski sistem zelo važen za vzdrževanje zdravja. Za dober imunski sistem pa je ključnega pomena, da dosegamo harmonijo in ravnovesje med fizičnem telesom, umom in dušo.

 

Vizualizacija je sestavni del številnih sprostitvenih terapij. Je tudi ena pomembnejših terapij kot podpora bioalternativi pri zdravljenju raka.

 

Kadar zidamo hišo, vedno najprej pripravimo načrt. Načrt zajema vse podrobnosti zidave, uporabo materialov in nenayadnje še notranjo opremo. Vse prilagodimo našim željam in okusu. Iz tega sledi vprašanje, zakaj se odpovedujemo načrtovanju svojega lastnega življenja? Zakaj zanj ne pripravimo premišljenega osnutka? Da bi lahko živeli skladno s svojim bistvom in polno uresničili svoje želje, je potrebna naša zavzetost, doslednost, osebna rast in stalna vaja. Steza, kjer lahko vadimo, je vsakodnevno življenje. Toda mir, zdravje in sreča v življenju so odvisni zgolj od nas samih.

 

VIZUALIZACIJA  ZA ZDRAVJE

Zdravniki in psihologi uporabljajo vizualizacijo  že od zgodnjih sedemdesetih let. Leta 1969 sta dr. Carl Simonton in njegova soproga psihologinja Stephanie Matthews – Simonton objavila raziskavo o zdravljenju raka z vizualizacijo. Spodbujala sta bolnike, da si predstavljajo, kako bele krvničke uničujejo rak, in ugotovila, da so ti bolniki živeli dvakrat dlje od drugih enako obolelih, ki pa tehnike vizualizacije niso uporabljali. Nekateri onkologi v ZDA Evropi, Avstraliji in na Novi Zelandiji zdaj uporabljajo vizualizacijo v programih za bolj kakovostno življenje.

Psihologi po vsem svetu uporabljajo vizualizacijo za izboljševanje motivacije, kot na primer pri športnikih, za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev.

 

Bolniki lahko premagajo telesne in čustvene težave, tako da si predstavljajo pozitivne podobe in zaželene izide določenih situacij. Kako? V umu si ustvarite sliko svoje bolezni, nato si zamislite, kaj boste uporabili v boju zoper njo. Z njo se morate v živo in slikovito spopasti, gledati, kako odpravljate bolečino in s tem krepite svojo sposobnost samozdravljenja. Predstavljajte si sebe, da ste spet zdravi. Najbolj pomembno je, da imate v telesu občutek, da se vse, kar vidite v duhu, tudi dejansko dogaja. Slike, zdravilo in orodje,  s katerim boste odgnali bolezen, lahko izberete po želji. Sile zdravljenja morajo biti močnejše od sil bolezni, kajti pomembno je, da dobre sile premagujejo slabe.

 

Sami ste gospodarji svojih misli in jih zato uporabite tako, da bodo delale za vas in ne nasprotno.