PRAVLJIČNE VIZUALIZACIJE

 

Otroci se med poslušanjem namestijo v kar najbolj udoben položaj in zaprejo oči. V ozadju lahko igra nežna ambientalna glasba, ki pripomore k sprostitvi.

 

Ob poslušanju se skušajo otroci kar najbolj vživeti v zgodbo in se tako odpravijo na neverjetno popotovanje.

 

Globoko doživetje pravljične meditacije otroku pomaga pri spopadanju z »negativnimi« čustvi, kot so strah, žalost, jeza, krepi otrokovo samopodobo in pozitiven način razmišljanja ter pripomore h krepitvi koncentracije in zmožnosti umiritve.

 

Knjiga mavrični zaklad se zaključi z metuljem, ki pogumno poleti visoko v nebo. 
Metulja nisem izbrala naključno, ampak zato, ker je simbol čarobne preobrazbe. Na svojih delavnicah otrokom vedno povem Pravljico o metuljčku

 

 

PRAVLJICA O METULJČKU

 


Nekoč je živela gosenica, ki ji je bilo ime Sanja. Gosenica se je plazila in plezala vsepovsod. Ko pje replazila in preplezala ves svet, si je zaželela, da bi znala leteti. Nekateri so se ji posmehovali, drugi so ji pravili, kaj mora narediti, da lahko poleti, toda nič od tega ni delovalo. Nekega dne, ko je zrla v nebo, se ji je sonce nasmehnilo in ji je reklo: «Draga moja Sanja, ti si edinstvena gosenica, ki ima v sebi čarobno moč. Na vsem širnem svetu ni še ene take gosenice, kot si ti. V tebi se skriva neverjeten mavrični zaklad. Verjemi v svoje sanje in nekega dne se bodo uresničile.» Zatem jo je pobožal s svojimi toplimi žarki in jo posul s čarobnim mavričnim prahom.

 

Gosenica je še naprej sanjala, kako bo poletela. Včasih je bila žalostna, ker so se prijatelji iz nje norčevali: «Le kam boš poletela brez kril!»

 

Toda Sanja je verjela vase, verjela je, da se v njej skriva zaklad. Verjela je, da imajo misli in besede čarobno moč.

 

Vsak dan si je ponavljala: «Jaz sem edinstevana. Samo jaz sem jaz. Verjamem vase. Zmorem. »

 

Nekega dne je šla gosenica spat. Zabubala se je v mehko, udobno posteljico. Zjutraj se je gosenica zbudila in zgodilo se je nekaj neverjetnega. Razprla je svoja mavrična krila in poletela visoko v nebo. 

 


Vsi so čudili in spraševali, kako je mogoče. Ker so bili navdušeni nad njeno spremembo, so tudi sami začeli verjeti, da je sprememba nekaj, kar lahko dosežeš. Skrivnost je v tem, da verjameš vase in da vsak dan narediš en korakec naprej svojim sanjam naproti.